Ooo armuline linnavalitseja, tänan, et halastasid rumalale volinikule…

Vabandan hilinenud postituse pärast ning täidan oma voliniku kohust väikese hilinemisega. Eelmisel nädalal toimunud volikogu istung tundus päevakava järgi tulevat üks nendest hapukurgi istungitest, kus päevakava punktides midagi eriti kirgi kütvat ei ole. Kuid nagu tavaliselt, suudab opositsioon Jõgeva linnas teha ka tuimad istungid meeldejäävaks. Enne istungi algust tegi opositsioonierakond IRL ettepanekud lisada päevakorra punkti „Mitmesugust, informatsioonid, arupärimised“ alla arutelu teemasid.

Kõigepealt taheti diskuteerida teemal linnavalitsuse poolt spordiklubile Tähe eraldatud 2152,69 eurot eluruumi võlgnevuse katteks. Linnavalitsus keeldus seda teemat arutamast väitega, et nad on kirjalikult juba vastanud neile küsimustele ning voliniku palve saada nendele küsimustele vastust suuliselt ka istungil on seega üleliigne. Taheti teha ettekannet võimude lahususe teemal Jõgeva linnavolikogus, millele ka mina olen tähelepanu juhtinud. See hääletati maha ilma põhjendusteta subjektiivse arvamuse põhjal, et taheti teha poliitilist statement’i ning päevakorra punkt, mis algab sõnaga mitmesugust ei ole selle jaoks mõeldud. Kolmandaks taheti saada linnapealt selgitusi, miks ta opositsiooni rumalaks ja pahatahtlikuks peab. See jõudis tänu segadusele koalitsioonis ka päevakavasse. Kuna kolmest tõstatatud Jõgeva linna jaoks olulisest teemast ainult üks jõudis istungi päevakavasse tänu segadusele, siis tekkis tunne, et nüüd hakatakse peale võimudelahususe printsiibi rikkumise ka volikogu fraktsioonide ja volinike õigust sõnavõttudeks piirama. Lubatakse rääkida ainult nendel teemadel, mis on linnavalitsejate jaoks mugavad. Päevakorda lisatud küsimusele antud vastustest tekkis ka vajadus sedavõrd paksult sarkasmist nõretava pealkirja järgi, kuid peagi ka sellest.

Istungit alustas Jõgeva politseijaoskonna juht Ivar Dubolazov ettekandega politsei tööst ja üldisest olukorrast maakonnas ja linnas. Ettekandest selgus, et probleeme on siinkandis palju, kuid aasta aastalt lähevad asjad paremaks vähemalt statistikas. Ivar Dubolazovi hinnangul tuleks paljude probleemide ennetamiseks tegeleda noorsootöö ja kasvatusega. Järgmised punktid,Hoolduse seadmise, hooldaja määramise ja hooldajatoetuse maksmise kord, hooldekodusse suunamise kord ning Jõgeva linna ametiasutuste struktuuri ja teenistuskohtade koosseisu muutmine kinnitati kõikide volinike poolt häältega ning erilist diskussiooni ei tekitanud.

Päevakorra punkti „mitmesugust“ all tutvustati vastuseks opositsioonisaadikute arupärimisele Jõgeva linnas planeeritavaid arendustegevusi, tutvustati võimaluse korral tehtavaid projekte ning võimalikke rahaallikaid. Hea meel oli kuulda, et linnavalitsus on põhjalikult läbi mõelnud kaks prioriteetset tegevust ning tutvunud ka struktuurifondi meetmetega, kust nende tegevuste jaoks raha saada. Prioriteetseteks tegevusteks on Põhikooli hoone renoveerimine ja raudteejaama ümbruse korrastamine. Muudeks asjadeks linnas raha ei jätku. Halvimal juhul ei jätku ka raudteejaama ümbruse korrastamiseks, sest koolimaja renoveerimise kõige kallima stsenaariumi korral lähevad kogu linna kasutatavad vabad vahendid sinna. Ka meie ootame põnevusega, kuna tulevad täpsed meetmete kirjeldused selleks finantsperioodiks, et planeeritud tegevustega saaks tegeleda täie kindlusega.

Järgmiseks selgitasid abilinnapead oma Euroopa Liidu ametlike keelte oskust ja kogemusi projekti juhtimise vallas. Tuleb välja, et Euroopa Liidu vahenditest rahasaamiseks tööle võetud teine abilinnapea ei oma kogemusi projektijuhtimises ega kirjutamises, mis paratamatult jätab mulje, et volinikele selgitades teise abilinnapea koha vajalikkust on kuulajaid eksitatud. Samuti oli huvitav näha, et üks abilinnapeadest peab vene keelt Euroopa Liidu ametlikuks keeleks.

Nüüd aga kõige põnevama osa juurde. Taisto Liivandi palus linnapeal selgitada, milles seisneb opositsiooni rumalus ja pahatahtlikkus, viidates linnapea kirjutatule Vooremaas 11.02.14. Linnapea vastus algas Vooremaa online’s tema artikli all avaldatud kommentaariga, millele ta viitas, et vaadake, kes alustas. Täiskasvanud inimesed, aga selgitust alustatakse lasteaia argumendiga „vaadake, kes alustas“. Samuti tõi ta välja põhjenduses, miks opositsioon on rumal ja pahatahtlik, juba oma artiklis kirjutatut, mida uuesti välja tooma ei hakka. Veel põhjendas ta opositsiooni rumalust linna teenetemärgi saaja ilmselge mõnitamisega, kui opositsioonist tulid ettepanekuid teenetemärgi saaja tegevuste loetelu täiendamise kohta. Tuletan siinkohal meelde, et üks nendest täienduste hääletamisest põhjustas ka skandaalse volinike mõjutamise täidesaatvavõimu poolt, kus linnapea andis fraktsiooni esimehele märku, et keskfraktsioon peab poolt hääletama. Tekib küsimus, kas linnapea tahtis mõjutada volikogu keskfraktsiooni ka linna teenetemärgi saanut ilmselgelt mõnitama? Volises on kõik järelekuulatav ning järeldusi saab teha igaüks ise. Edasi pidas linnapea vajalikuks opositsiooni rumalust ja pahatahtlikkust selgitades kommenteerida ka minu blogi, tsiteerin: „Kuigi ma ise Facebookis ei ole, siis mulle näidati Facebookis härra Nettani artiklit. Ma vaatasin seda ja ma vaatasin seda päris põhjalikult ning meil soovitati see anda kohtusse. Teate, ma ausalt ei taha sellist jama siit linnast välja saata. Seal on üks konkreetne põhjus ning ilmselt on võimalik kohtulugu võita, kus on inimest täiesti isiklikult solvatud. Jah, härra Nettan, vaadake see artikkel üle/…/kogu kommentaar, aitäh. Ma jään oma seisukohtade juurde.“(www.volis.ee VIII volikogu kuuenda istugi ülekanne, 3. osa, algusega 31.30). Siin kohal tuleks tagasi blogipostituse pealkirja juurde: “Ooo armuline linnavalitseja, tänan, et halastasid rumalale volinikule…”

armuline valitsejaArmuline jumal Xerxes filmist “300”. tsitaat ei ole filmist 🙂

Et kallid lugejad saaksid aru, kuidas ma kedagi täiesti isiklikult solvanud olen, siis toon välja lõigu oma blogist, mis on kedagi täiesti isiklikult solvanud: „Samuti väikene fakt mõtlemiseks: uue linnavõimuga on kaasnenud circa 50 000 eurot kulusid eelarvesse kahe keskerakondlase ülalpidamiseks või soovide täitmiseks. Umbes 30 000 eurot kulub linnal teise abilinnapea koha tekitamisel tööjõu kuludeks ja 20 000 eurot läheb SA Jõgeva Haiglale inventari soetamiseks. See on umbes 1% kogu linna tuludest/…“  See oli siis tekst, mille peale üks linnavalitsuse liige täiesti isiklikult solvus. Ainult solvumine ja solvamine ei ole samad asjad. Kuigi mulle ei tundunud linnapeale antud soovitus kohtusse kaebamise osas kohe algusest eriti tõsiselt võetav, konsulteerisin veendumiseks ka juristiga. Kuna mind on kasvatatud oma sõnade eest vastutama, mida ma ka eeldan seetõttu andestamatult kõigilt teistelt, siis tahtsin veenduda oma seisukohtade korrektsuses või ebakorrektsuses, et olla täie teadlikkusega vastutav ka käesoleva  arvamuse eest või vabandada siiralt ning kahetseda solvamist. Targema inimese ütlustest selgus, et linnapea jutus on tõesti iva, kohtusse võib mind anda, sest kohtusse võib anda peaaegu kõige eest ning solvamine ja solvumine on just selline subjektiivne ja emotsionaalne teema, mille koha peal on keeruline hinnangut anda.  Näiteks kui sa ütled kellelegi, et ta on rumal, võib seda tõlgendada solvanguna ja on võimalik kohtusse anda. Kehvem nõunik isegi soovitaks. Või kui näiteks sa ütled inimese kirjatöö kohta, milles kirjutatust ei ole ütleja päris täpselt aru saanud, et see on „kõike muud kui intelligentne“, võib seda pidada solvanguks ja solvaja kohtusse anda.(Viiteid minu intelligentsusele ja viitaja poolsest tekstist mitte arusaamist saate vaadata eelnevalt mainitud Volise ülekandes umbes 34.30 minutil ) Ehk siis kohtusse on ikka inimesel õigus anda. Ja kui minu kirjatükkide kohta öeldakse halvasti, teeb see mind kurvaks pandaks. Neelan alla.

kurb

Samuti ei ole ka linnapea oma väites eksinud, et, „ilmselt on võimalik ka kohtulugu võita“. Targem inimene teadis rääkida, et kohtus võib tõesti tulla igasuguseid lahendeid erinevate õnnetute juhuste kokku langemisel. Tegelikult on ju ilmselt võimalik ka loteriiga Jackpot’i võita, see aga ei tähenda, et iga pilet võidab. Kokkuvõttes ei oleks uskunud, et kogenud poliitikud selliseid algajate väljaütlemisi endale lubavad, kuid näe, elukestev õpe. Iga päev saan targemaks.  Samuti ei arvanud, et poliitikas karastunud korüfeed nii kergelt endast välja lähevad. Mina, väike paharet, kes pole veel õieti voliniku töösse täiel rinnal sisse jõudnud elada, olen juba niivõrd suureks pinnuks silmas, et minu arvamuse avaldamise kanali, blogi, vaos hoidmiseks tuleb ähvardada saadud soovitustega kohtusse kaevata. Ei tea, mis siis veel juhtuma hakkab, kui uued volikogu liikmed endale süsteemi lõplikult selgeks on teinud? Paksemat nahka härradele. Avaliku elu tegelastena, poliitikutena, peate olema võimelised taluma ka kriitikat.

Lõpetuseks, ma arvan, et paksu pahandust tekitanud blogipostituses oli lõpuks kõige valusam solvujatele lugeda fakti, et praeguse linnavalitsuse ametisse nimetamisega kaasnes selgelt identifitseeritav lisakulu circa 50 000 eurot aastas, mis on umbes 1% linna tuludest.

Praeguseks kõik. Järgmiste postitusteni!

See sissekande postitati kategooriasse Uncategorized. Lisa otselink järjehoidjasse.

3 vastukaja sissekandele Ooo armuline linnavalitseja, tänan, et halastasid rumalale volinikule…

  1. Zapzap ütles:

    Tubli, tubli, Asso. Jätka samas vaimus. Jõgeva valijana on mul hea meel, et linnapea koos ohtrate abilinnapeadega suudab vähemalt põhikooli ära remontida. Vaat, kui oleks vaid linnapea, suudekaks vaid veerand ju. 🙂 See, et raha raudteejaama jaoks ei jätku pole ka hullu – linnapead ja abilinnapead ju tahavad ka palka saada ning kui raudteejaama ümbrus ette võtta, siis ju enam palgarahaks ei jaguks. 🙂 Aga mäletagem ühe linnavalitsuse liikme valimislubadust, et alustatakse läbirääkimisi varestega nende lahkumiseks Jõgevalt. Kas antud ametiisik on juba oma lubaduse täitnud ja puude all läbirääkimisi teinud? Oleks päris huvitav seda pealt näha. Ahjaa, Asso, muide, üks asjalik vihje ka – hoia linnavaral silm peal.

  2. Isik ütles:

    Mulle meedlivad Asso kirjutised.

Lisa kommentaar

Tere e-posti aadress ei avaldata. Vajalikud väljad on märgitud: *

*


*

Kasutada saab järgmisi HTML märksõnu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>